Huopakatto vai peltikatto – kumpi on parempi?

Sekä huopa että pelti ovat molemmat erinomaisia valintoja katolle. Millaisia eroja materiaaleilla on ja mitä seikkoja kattomateriaalin valinnassa tulee huomioida?

Mitä kattomateriaalin valinnassa tulee ottaa huomioon?

Kattomateriaalin valintaan voi joissain tapauksissa vaikuttaa, mutta usein materiaali määräytyy ennalta määrättyjen vaatimusten vuoksi. Kaupungin tai kunnan asettamat rakennusmääräykset ja kaavamerkinnät voivat suoraan määritellä sen, millainen kattomateriaalin tulee olla ja minkä värinen katosta täytyy tulla.

Kiinteistöön sopivaa kattomateriaalia täytyy miettiä myös katon asettamien vaatimusten näkökulmasta. Katon kaltevuus vaikuttaa suuresti materiaalin valintaan – esimerkiksi tasaiselle katolle ei voi asentaa peltikattoa. Mitään selkeää jakoa kattomateriaalien soveltuvuuteen ei siis voi tehdä, vaan oikea materiaali täytyy aina valita kohteen mukaan.

Käymme tässä artikkelissa läpi, mitä etuja bitumilla sekä pellillä kattomateriaaleina on. Sinun ei kuitenkaan tarvitse itse tietää, mikä materiaali sopii parhaiten kiinteistöösi – voit pyytää meidät kartoituskäynnille tarkistamaan asian.

Huopa on hiljainen kattomateriaali

Huopa- eli bitumikatto tunnetaan paitsi kestävyydestään, myös monista muista eduistaan. Huopakate sopii erilaisille kattotyypeille ja sen käyttöikä on nykyaikaisilla materiaaleilla ja ammattitaitoisella työllä toteutettuna todella pitkä – keskimäärin 30–50 vuotta.

Bitumi on pehmeä ja elastinen materiaali, minkä vuoksi se on hiljaisempi kovalla tuulella ja sateella. Huopakatto ottaa erilaiset sääolosuhteet hyvin vastaan, koska se on kauttaaltaan kiinni kattorakenteissa eikä siten esimerkiksi heilu tai rämise tuulen voimasta. Bitumikermin hiljaisuus onkin sen selkeä etu peltiin verrattuna.

Bitumia on mahdollista saada erilaisissa värivaihtoehdoissa, kuten täysmustana, punaisena, sinisenä, ruskeana ja valkoisena. Värivalinnan lisäksi bitumikermin ulkonäköön ei voi juuri vaikuttaa, koska sitä on saatavilla vain niin sanotusti yhden näköisenä rullatavarana sekä palahuopana, jota käytetään lähinnä mökkien katoilla.

Peltikate on tyylikäs valinta

Peltikatto on Suomen käytetyin vesikatetyyppi, eikä mikään ihme – peltikate on huoleton ja varma valinta. Se on kestävä, edullinen ja helppohoitoinen, eikä tyylikkyydestäkään tarvitse tinkiä. Pelti on huovan lailla kevyt materiaali ja sopii monenlaisille katoille.

Oikein asennettu peltikatto kestää vuosikymmeniä eteenpäin, keskimäärin 30–50 vuotta. Materiaalina pelti on liukas ja likaa hylkivä, ja peltikaton puhdistuksen tarve onkin bitumikattoon verrattuna pienempi. Täysin vaille huoltoa peltikatetta ei kuitenkaan kannata jättää, vaan sekin kaipaa säännöllisiä tarkastuksia ja olosuhteista riippuen myös huoltoa. Jos rakennuksen vieressä on esimerkiksi paljon roskaavia puita, katto kannattaa välillä harjata sammaloitumisen estämiseksi.

Peltiä on saatavilla monissa värisävyissä, mikä mahdollistaa katon värin valitsemisen talon väriin sopivaksi. Peltikaton ulkonäköön vaikuttaa värin lisäksi valittu peltikate, joka voi olla esimerkiksi aalto- tai tiilikuvioista peltiä.

Huopa- ja peltikaton keskeiset erot

Bitumi- ja peltikatto ovat molemmat laadukkaita ja toimivia materiaaleja, mutta niissä on jonkin verran eroavaisuuksia. Yksi keskeinen ero on jo kertaalleen mainittu hiljaisuus erilaisilla sääolosuhteilla: huopa on peltiin verrattuna hiljaisempi säällä kuin säällä.

Hinnaltaan raakamateriaalit ovat lähes samanhintaiset, eli materiaalivalinta ei vielä itsessään tee suurta hintaeroa huopa- ja peltikaton välille. Asennustyö kuitenkin maksaa eri suhteessa: peltikatot ovat yleensä katon vaatimusten puolesta yksinkertaisia tehdä, kun taas bitumikatot ovat monimuotoisempia ja bitumikermillä tehdään vaikeitakin eristyskohtia.

Huopakatto on yhtenäinen ja saumaton vesieristys, joka kestää siksi hyvin veden painetta. Peltikatto puolestaan ei koskaan ole itsessään täysin vesitiivis, vaan sen aluskatteena käytetään usein huopaa.

Hoidetaan kattosi kuntoon

Teemme kattotyöt erilaisille liike- ja teollisuuskiinteistöille sekä taloyhtiöille yli 30 vuoden kokemuksella. Varaa maksuton kartoituskäynti tai jätä tarjouspyyntö, niin tarkastellaan yhdessä, kumpi materiaali soveltuu paremmin kohteeseenne.

Scroll to Top